Exposició Agon! La competició a l'antiga Grècia Exposició Agon! La competició a l'antiga Grècia Exposició Agon! La competició a l'antiga Grècia

Atletes, guerrers, herois, filòsofs, polítics i artistes de l’antiga Grècia conreaven una concepció particular de la competitivitat present a la vida domèstica i mitològica.

Aquesta exposició proposa una comprensió d’aquest esperit competitiu a través d’una selecció de tresors de l’espectacular col·lecció del British Museum.

Gratis clients CaixaBank

Envia'l a un amic o amiga
En col·laboració amb el British Museum
 • CAFÈ I TERTÚLIA
 • DESCOBREIX L’ESPAI EDUCATIU
 • VISITA COMENTADA
 • VINE AMB LA TEVA FAMÍLIA
 • CAFÈ I TERTÚLIA
 • VISITA COMENTADA GRUPOS
 • VISITA COMENTADA
 • VINE AMB LA TEVA FAMÍLIA
 • VISITA COMENTADA
 • CAFÈ I TERTÚLIA
 • VINE AMB LA TEVA FAMÍLIA

«LA PRIMERA VICTÒRIA I MÉS IMPORTANT ÉS LA QUE HOM OBTÉ DE SI MATEIX.»
PLATÓ, LES LLEIS, 626E

La història de la Grècia antiga, tal com la coneixem, és plena d'actes heroics, triomfs de guerrers i èxits d'esportistes. L'èpica d'Homer, les victòries dels atletes olímpics o les aventures d'Hèracles, totes es caracteritzen per una intensa competitivitat. L'esperit competitiu dels antics grecs era present en tots els aspectes de la vida domèstica i religiosa. Però la rivalitat no tan sols es concebia com una aptitud en el terreny de la lluita o la guerra, sinó que tenia un sentit honorable i de respecte cap a l'altre i cap a un mateix. Els grecs consideraven que es podia assolir l'excel·lència amb un equilibri entre la ment i el cos; a través de l'habilitat atlètica, buscaven un físic impecable, i a través de la filosofia, la ciència i l'apreciació de les arts, conreaven la ment.

Aquesta exposició et proposa una comprensió d'aquest esperit competitiu en tots els aspectes de la vida de la Grècia antiga a través d'una selecció de tresors de l'espectacular col·lecció del British Museum. Escultures, monedes, ceràmiques o joies, amb peces icòniques com el fris del mausoleu d'Halicarnàs, que retrata la batalla entre els grecs i les amazones, un bust de marbre d'Eurípides, un dels tres grans poetes de la tragèdia grega, o l'estàtua del Diadumen de Vaison, una escultura de marbre d'un atleta lligant-se una cinta al cap com a marca de la seva victòria.
 

AGON. LA RIVALITAT HONORABLE
 

Agon era el terme en grec antic per descriure el concepte de rivalitat honorable. Però, què és el que feia que la vida diària i la de les llegendes mitològiques fos tan competitiva? D’una banda, per entendre les raons de l’esperit competitiu dels grecs antics, hem de recordar la topografia de comunitats separades per mar d’aquesta civilització. Tot i que aquestes comunitats compartien un idioma, una religió i un passat llegendari, tenien diferències i incentivaven una cultura de rivalitat amb honor.

VOLS REBRE TOTES LES NOVETATS SOBRE CAIXAFORUM PUNTUALMENT EN EL TEU CORREU?

D’una altra banda, la naturalesa politeista d’aquestes comunitats gregues, amb famílies de déus titans i déus olímpics, protagonistes d’històries de lluites de poders i baralles entre ells i entre mortals, infonia un caràcter competitiu retratat extensament en la poesia èpica, el teatre grec i les representacions visuals. Les històries d'Hèracles, el superheroi de la mitologia grega, es basaven en la superació i el triomf dels reptes infranquejables que li posaven els seus enemics o els déus. Per últim, un sentit fort de superioritat respecte de les altres cultures veïnes del món grec també contribuïa a les seves ànsies de competir.