gaia carrusel cat
Conferències i debats

Mil milions d'estrelles en moviment

El primer mapa 3D de la Via Làctia gràcies a la missió espacial Gaia

Quan a començament del segle XX vam descobrir les galàxies, les vam interpretar com a illes d'estrelles a l'univers. Des d'aleshores, hem après que aquestes illes no estan tan aïllades com pensàvem, sinó que interaccionen amb tot el que hi ha a prop. La Via Làctia, la galàxia on vivim, també. De fet, la forma i el contingut actuals són el resultat d'un seguit de barreges de galàxies més petites i de la interacció amb les galàxies que tenim al voltant. Quantes galàxies hem engolit fins ara? Continua, aquest procés? Quin és el nostre futur? La missió Gaia de l'Agència Espacial Europea vol respondre aquestes preguntes. Per fer-ho, mesura el moviment, la distància i l'edat de més de mil milions d'estrelles. Saber com es mouen en permet determinar l'origen i, per tant, reconstruir la història de la Via Làctia.

A càrrec de Carme Jordi, professora del Departament de Física Quàntica i Astrofísica de la Universitat de Barcelona, membre de l'Institut de Ciències del Cosmos i de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya. La seva investigació gira al voltant de la caracterització física d'estrelles i cúmuls estel·lars. Ha participat en diverses missions espacials, com ara Hipparcos i INTEGRAL, actualment és membre del Gaia Science Team, l'òrgan científic assessor de l'Agència Espacial Europea, i és autora d'alguns dels primers resultats científics de la missió Gaia.

Horaris

Dimarts 29 de gener, a les 19 h

Promocions

50 % de dte. clients CaixaBank

Col·labora

Institut de Ciències de l'Espai (IEEC-CISC)

TAMBÉ ET POT INTERESSAR...

Exposició

Cinema i emocions. Un viatge a la infància

Aquesta exposició, amb peces de la Cinémathèque française, convida a fer un viatge a la infància en el qual participa tothom: els que viuen la seva infantesa en el present i els que l'han deixat enrere.

gratuïta

 

Visita a les exposicions

Vermut i tertúlia: Cinema i emocions. Un viatge a la infància

Una visita per tractar els temes que interessin més als visitants i conduïda per un mediador. En acabar, es compartiran impressions en una conversa acompanyada d'un vermut.

inscripció 7 €

50 % de dte. clients de CaixaBank

Conferències i debats

La química de l'amor

Ignacio Morgado, catedràtic de Psicobiologia i director de l'Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma de Barcelona, ens explica en aquesta conferència els fonaments científics de l'amor.

inscripció 6 €

50 % de dte. clients de CaixaBank