La por i l'esperança: utopies i distopies en les arts i la cultura de masses. 2ª sessió
Conferències i debats

La por i l'esperança: utopies i distopies en les arts i la cultura de masses. 2ª sessió

Com s'imaginen el futur els artistes i els escriptors d'avui?

La por i l'esperança són actituds amb les quals encarem la preocupació que ens produeix el futur. En conseqüència, els imaginaris utòpics o distòpics són expressions que, a través d'una lectura del present, projecten una hipòtesi sobre el futur que ens espera. Alhora, aquestes fantasies profètiques poden funcionar com un avís, una presa de consciència reveladora. Les disciplines com ara la literatura, el cinema, el còmic i les sèries de televisió permeten espais fonamentals per a la recreació d'utopies i distopies, en què es despleguen diversos horitzons del possible. En aquesta trobada, s'analitzarà el paper d'aquestes manifestacions artístiques en la configuració de paisatges ideològics, el seu potencial crític i el pas de la il·lusió a la desil·lusió.

De 17.10 a 18.30 h. "Espais i fronteres de la ciència-ficció en la literatura i en el còmic". Amb Sara Martín Alegre, professora de Literatura Anglesa i Estudis Culturals a la UAB, i Ivan Pintor Iranzo, guionista i professor de Comunicació Audiovisual a la UPF.

De 18.30 a 19 h. Pausa, amb cafè inclòs

De 19 h a 20.30 h. "Escriure canvia el món? Utopies i distopies del present". Amb Laura Fernández, escriptora, crítica cultural i periodista, i José Ovejero, escriptor de poesia, assaig, llibres de viatge i ficció.

Presentació i coordinació del cicle a càrrec de Josep Ramoneda, filòsof i periodista, i Antonio Monegal, catedràtic de Literatura Comparada a la UPF.

Horaris

Activitat cancel·lada: Dimecres 1 d'abril, de 17 a 20.30 h

TAMBÉ ET POT INTERESSAR...