Exposició El paradigma de la biodiversitat antàrtica

CONFERENCIES I DEBATS

El paradigma de la biodiversitat antàrtica

Per què hi ha una selva sota un desert de gel?

No fa gaires anys es creia que els fons marins de l'Antàrtida eren tan àrids com l'aspecte que ofereix la capa de gel que els cobreix gairebé tot l'any. Ara sabem que aquests fons amagaven un dels hàbitats marins amb una diversitat més elevada del planeta.

 

L'explicació d'aquest fenomen tan espectacular representa encara, avui dia, un repte per a la comunitat científica. Però la vida que es desenvolupa al gel marí mateix i un retorn al Paleocè sembla que són les claus d'un fet únic a la Terra. A les comunitats marines dels fons antàrtics hi ha abundants espècies mil·lenàries, gegants i molt especials. L'Antàrtida és l'últim lloc salvatge i primitiu del planeta. Passa de ser la zona més freda i inhòspita del món a ser la més diversa i productiva durant unes setmanes. Estem descobrint els secrets de la vida antàrtica i creiem que encara ens té amagades moltes sorpreses.

 

Josep Maria Gili és professor d'Investigació del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). En l'actualitat, treballa a l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona. Des de fa 40 anys ha treballat en diferents camps de l'ecologia marina. Ha dirigit més de 40 projectes d'investigació nacionals i internacionals, 18 tesis doctorals i ha publicat uns 300 treballs d'investigació en revistes científiques, a més d'editar i escriure 14 llibres i escriure més de 50 treballs de divulgació. Ha centrat part del seu treball en la formació de joves estudiants tant com a professor d'Ecologia de la Universitat de Barcelona com impartint cursos de postgrau, conferències, organitzant congressos internacionals, fires i tallers. Actualment desenvolupa projectes d'investigació al Mediterrani, l'Antàrtida, el Pacífic sud i l'Atlàntic nord. Ha rebut el premi de la crítica Serra d'Or 1985, i el de Medi Ambient 2010 de l'Institut d'Estudis Catalans. És el director del projecte El Mar a Fons, impulsat entre l'Obra Social "la Caixa" i l'ICM-CSIC.

Horaris

A les 19 h

Promocions

50 % de descompte clients de CaixaBank

Col·labora

TAMBÉ ET POT INTERESSAR...

ALTRES FORMATS

Robert Capa en color

Una exposició que explora una faceta poc coneguda del prodigiós fotògraf de guerra a través d'una àmplia selecció de fotografies en color que Capa va fer als anys quaranta i cinquanta.

VISITES A LES EXPOSICIONS

Visita comentada per a grups: Robert Capa en color

Visita guiada a exposicions temporals per a grups, entitats culturals, associacions o col·lectius. Amb un màxim de 30 inscrits, la visita dura una hora i es pot fer en diversos idiomes.

VISITES A LES EXPOSICIONS

Visita comentada: Robert Capa en color

A partir del diàleg amb els participants, un mediador presenta els temes clau de l'exposició, els contextualitza i atén les preguntes que hi puguin sorgir.