Exposició El paradigma de la biodiversitat antàrtica

CONFERENCIES I DEBATS

El paradigma de la biodiversitat antàrtica

Per què hi ha una selva sota un desert de gel?

No fa gaires anys es creia que els fons marins de l'Antàrtida eren tan àrids com l'aspecte que ofereix la capa de gel que els cobreix gairebé tot l'any. Ara sabem que aquests fons amagaven un dels hàbitats marins amb una diversitat més elevada del planeta.

 

L'explicació d'aquest fenomen tan espectacular representa encara, avui dia, un repte per a la comunitat científica. Però la vida que es desenvolupa al gel marí mateix i un retorn al Paleocè sembla que són les claus d'un fet únic a la Terra. A les comunitats marines dels fons antàrtics hi ha abundants espècies mil·lenàries, gegants i molt especials. L'Antàrtida és l'últim lloc salvatge i primitiu del planeta. Passa de ser la zona més freda i inhòspita del món a ser la més diversa i productiva durant unes setmanes. Estem descobrint els secrets de la vida antàrtica i creiem que encara ens té amagades moltes sorpreses.

 

Josep Maria Gili és professor d'Investigació del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). En l'actualitat, treballa a l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona. Des de fa 40 anys ha treballat en diferents camps de l'ecologia marina. Ha dirigit més de 40 projectes d'investigació nacionals i internacionals, 18 tesis doctorals i ha publicat uns 300 treballs d'investigació en revistes científiques, a més d'editar i escriure 14 llibres i escriure més de 50 treballs de divulgació. Ha centrat part del seu treball en la formació de joves estudiants tant com a professor d'Ecologia de la Universitat de Barcelona com impartint cursos de postgrau, conferències, organitzant congressos internacionals, fires i tallers. Actualment desenvolupa projectes d'investigació al Mediterrani, l'Antàrtida, el Pacífic sud i l'Atlàntic nord. Ha rebut el premi de la crítica Serra d'Or 1985, i el de Medi Ambient 2010 de l'Institut d'Estudis Catalans. És el director del projecte El Mar a Fons, impulsat entre l'Obra Social "la Caixa" i l'ICM-CSIC.

Horaris

A les 19 h

Promocions

50 % de descompte clients de CaixaBank

Col·labora

TAMBÉ ET POT INTERESSAR...

PROJECCIONS

Siempre juntos

La Irene, una dona de 40 anys, es veurà obligada a construir una nova vida i recuperar la il·lusió que li falta perquè un dels seus fills se n'ha anat a l'estranger.

ENTRADA 4 €

50 % de dte. clients de CaixaBank

PROJECCIONS

La estación de las mujeres

En un petit poble de l'estat de Gujarat, a l'Índia actual, quatre dones s'atreveixen a oposar-se als homes i a les tradicions ancestrals que les esclavitzen.

ENTRADA 4 €

50 % de dte. clients de CaixaBank

TALLERS

Escolta, descobreix i crea la teva música

Un taller de música feta per i amb persones que conviuen amb algun tipus de discapacitat intel·lectual. Conclou amb un concert final en què es mostren els resultats del taller.

gratuïta