Exposició Una certa foscor Exposició Una certa foscor Exposició Una certa foscor

Entre 1911 i 1913 una multitud de visitants es congregaven a les sales del Louvre per contemplar l’absència d’una imatge: el buit que deixa La Gioconda a l’espai expositiu després d’haver estat robada.

Comissariada per Alexandra Laudo, l’exposició s’emmarca dins del programa Comisart, i planteja la relació entre el valor de culte de les imatges i el valor d’exhibició.

Entrada gratuïta per a clients de CaixaBank

Envia'l a un amic o amiga

“IT’S NOT WHAT YOU SEE THAT’S ART. ART IS THE GAP” MARCEL DUCHAMP

Mentre que al Louvre s'aplegaven visitants per veure el buit a la paret de La Gioconda desapareguda, a fora del museu, la imatge de l'obra de Da Vinci es feia rotundament present en moltes esferes de la vida pública, reproduïda sobre infinitat de suports: en diaris i revistes, als cinemes, en postals i cartells, i fins i tot en capses de bombons. Una certa foscor pren com a punt de partida simbòlic aquest espai negre i buit que deixa a la sala expositiva el quadre robat de La Gioconda per especular sobre conceptes relacionats amb la mirada i la nostra manera de veure– i no veure– imatges.

L'exposició reuneix una selecció d'obres d'art i de documents que exploren les idees d'opacitat, ocultació i absència, com també conceptes relacionats amb les formes de veure, la tecnologia de la representació i la condició de l'espectador. L'exposició es pregunta sobre la possibilitat d'assajar, des de l'àmbit artístic i curatorial, formes de resistència al règim ocularcentrista i hipervisual que caracteritza la nostra contemporaneïtat. 

CATÀLEG ONLINE

Descarrega't el catàleg digital de l'exposició

PROGRAMACIÓ PUNTS DE FUGA

Detall de les propostes i els materials de l'exposició que es situen fora de l'espai expositiu

CARTELL EXPOSICIÓ

Descarrega el cartell de l'exposició

PUNTS DE FUGA

L’exposició es complementa amb una sèrie de propostes i de materials que se situen fora de l’espai expositiu, en diferents espais de la ciutat i també al ciberespai. Aquestes propostes es relacionen de manera més o menys explícita amb les obres reunides i amb els plantejaments curatorials, i amplien l’exposició en termes espacials, teòrics i artístics. Aquesta disseminació més enllà dels límits arquitectònics i contextuals de la sala expositiva evoca el desplaçament de La Gioconda fora del context museístic del Louvre, com també la seva existència secreta durant el temps que va romandre oculta.

Vols rebre totes les novetats sobre CaixaForum puntualment en el teu correu?

Acompanyant els documents sobre el robatori de La Gioconda, l’exposició aplega obres artístiques que es construeixen sobre una operació d’ocultació o eliminació de la imatge, obres que especulen sobre el buit visual en la imatge projectada o cinematogràfica, propostes artístiques que reflecteixen una posició conscient sobre el rol de l’artista com a productor d’imatges. Inclou peces de Joan Brossa, José Maldonado, Perejaume, Christo, Tim Rollins i el K.O.S., Juan Francisco Isidro, Pedro Mora, Hiroshi Sugimoto, Pedro Torres, Àngels Ribé, João Maria Gusmão + Pedro Paiva, Pedro G. Romero, Ira Lombardía, Pol González Novell i Martin Parr.

ACTIVITATS AL VOLTANT DE L'EXPOSICIÓ

Visita a les exposicions

Visita inaugural: Comisart. Una certa foscor

Més informació

 

Visita a les exposicions

Microvisites i servei de mediació: Una certa foscor

Més informació

 

Visita a les exposicions

Més que una visita amb Estampa

Més informació