Exposició Els pilars d'Europa. L'edat mitjana al British Museum Exposició Els pilars d'Europa. L'edat mitjana al British Museum Exposició Els pilars d'Europa. L'edat mitjana al British Museum

Fins a quin punt es pot considerar l’edat mitjana un període fosc de la història? Situada entre la grandesa de dues èpoques, l’edat mitjana ha estat un període subestimat històricament. 

“Els pilars d’Europa” et planteja una relectura de l’edat mitjana a través de 260 objectes que procedeixen majoritàriament de la col·lecció del British Museum.

Gratis clients CaixaBank

Envia'l a un amic o amiga
En col·laboració amb el British Museum

“L’EDAT MITJANA VA SER, EN REALITAT, UNA ÈPOCA DE GRANS TALENTS ARTÍSTICS I DE DESENVOLUPAMENT CULTURAL.”
SIR RICHARD LAMBERT, PRESIDENT DEL CONSELL DEL BRITISH MUSEUM

En línies generals, els termes ‘Edat Mitjana' i ‘medieval' es refereixen al període de la història d'Europa comprès entre els anys 400 i 1500 dC. Mil anys coneguts com una època de grans desequilibris socials entre la vida ostentosa de les classes altes, la misèria i l'analfabetisme de la resta de la població. Avui dia, el terme ‘medieval' es continua fent servir per descriure una cosa que és bàrbara o antiquada. Malgrat això, l'edat mitjana va comportar uns canvis polítics, econòmics, artístics i culturals enormes, i que encara avui podem veure: castells, catedrals, obres d'art, objectes artesanals i fins i tot paraules i topònims.

Aquesta exposició et proposa una nova lectura d'aquest període de la història, articulat en cinc àmbits: la formació d'Europa, el poder reial, la vida a la cort, l'Església, la vida a les ciutats i el llegat. L'objectiu és obrir una finestra al món de l'edat mitjana a partir dels tresors i la cultura material tant de l'elit dominant com d'altres grups socials.

COL·LECCIÓ DE COL·LECCIONS
 

“Els pilars d’Europa” és la primera mostra sorgida de l’acord de quatre anys de col·laboració signat entre l’Obra Social ”la Caixa” i el British Museum. Per a aquesta exposició s’inclouen més de 260 peces de gran valor històric procedents majoritàriament de la col·lecció del museu londinenc, una de les col·leccions públiques més importants del món. Alhora, la mostra es complementa amb préstecs de les col·leccions del Museo Arqueológico Nacional de Madrid, el Museu Nacional d’Art de Catalunya i el Museu Frederic Marès. Un total de 19 objectes cedits per col·leccions espanyoles contribueixen a explicar la història dels regnes del sud emmarcada dins d’Europa.

VOLS REBRE TOTES LES NOVETATS SOBRE CAIXAFORUM PUNTUALMENT EN EL TEU CORREU?

EL LLEGAT DE L’EDAT MITJANA
 

Una de les moltes aportacions de l’edat mitjana va ser la creació del concepte d’Europa i la formació de molts estats i bases de l’Europa actual. Després de la decadència de l’imperi Romà, aproximadament l’any 400, i a causa de la migració de la població cap a noves àrees d’assentament, Europa va canviar molt. Hi van emergir nous regnes i nous principats, dirigits per governants poderosos però amb una identitat comuna emergent. Durant aquest període, el concepte d’estat nació va anar prenent sentit, com també la sensació que Europa era molt diferent del món que l’envoltava.

Activitats al voltant de l'exposició

VISITES A LES EXPOSICIONS

VISITA EN FAMÍLIA: ELS PILARS D'EUROPA

Més informació