Exposició El món de Giorgio de Chirico. Somni o realitat Exposició El món de Giorgio de Chirico. Somni o realitat Exposició El món de Giorgio de Chirico. Somni o realitat

Arquitectures i places silencioses, maniquins humanitzats, personatges mitològics, natures mortes i objectes descontextualitzats en paisatges que evoquen una atmosfera de suspens.

Una retrospectiva que mostra l’evolució de la producció artística del gran mestre de l’art metafísic, i un dels artistes que va influir més en l’art del segle xx.

Gratis clients CaixaBank

Envia'l a un amic o amiga
Fondazione Giorgio e Isa de Chirico, Roma

OBRES QUE INCLOUEN PINTURES, ESCULTURES, AQUAREL·LES I DIBUIXOS, REPRESENTATIVES DELS TEMES PRINCIPALS DE L’ARTISTA I DE LA SEVA INVESTIGACIÓ TÈCNICA CONTÍNUA.

L'obra de Giorgio de Chirico (Volos, 1888 - Roma, 1978) es caracteritza per una investigació incessant en diferents plans: des del període metafísic inicial, a la dècada de 1910, el treball pel qual se'l coneix més, en què mostra una transformació personal de l'art clàssic mitjançant unes places enigmàtiques d'arquitectura renaixentista, passant pels temes iconogràfics de les dècades de 1920 i 1930, les investigacions tècniques sobre la pintura dels grans mestres durant la dècada de 1940, fins al període neometafísic entre els anys 1968 i 1976.

Aquesta exposició recorre les fases creatives principals de Giorgio de Chirico i retrata la investigació contínua de la idea artística, marcada per una cerca constant en el pla iconogràfic i simbòlic capaç de crear una continuïtat de la tradició artística italiana en l'art. Aquesta obstinació de continuïtat va ser un dels elements que va determinar la seva posició destacada en l'art internacional, sobretot en la seva influència en el moviment surrealista i en altres grans artistes i escriptors de la primera meitat del segle XX.
 

ESCULTURES PICTÒRIQUES
 

L’exposició inclou les poques escultures fetes per De Chirico a partir del 1940, amb terracota i bronze, amb edicions limitades produïdes posteriorment entre el 1968 i el 1970. A través de l’escultura, De Chirico donava forma concreta a les seves invencions metafísiques, i immortalitat al relat mitològic. L’artista va especificar: “Si una escultura és dura, no és una escultura. Una escultura ha de ser suau i càlida; com a tal, no tan sols tindrà tota la suavitat de la pintura, sinó també tot el colorit. Una escultura bella sempre és pictòrica.” A la mostra també s’exposa l’escultura monumental L’arqueòleg, del 1968, que constitueix el punt de referència central de tota la proposta.

VOLS REBRE TOTES LES NOVETATS SOBRE CAIXAFORUM PUNTUALMENT EN EL TEU CORREU?

NO HI HA ART SENSE NARRACIÓ
 

La narració és un element fonamental en tots els temes de Giorgio de Chirico; és l’element que alberga el teixit de la composició artística en el seu conjunt. Els mons que narra De Chirico en el seu art són mons versemblants, mons que poden ser investigats, rastrejats i qüestionats, mons en què ell mateix representa el paper d’un oracle amagat, que oculta el secret mentre el revela a través de tots els mitjans que la seva profunda i meditada cultura humanista posa a la seva disposició.