Exposició L'era dels genis. Segle XVI

ALTRES FORMATS

L'era dels genis. Segle XVI

El segle XVI va canviar el destí històric d'Europa i, amb ell, també el curs de l'art. El 1492, Colom va descobrir Amèrica; el 1517, Martí Luter inicia la Reforma protestant; el 1527, les tropes de Carles V assetgen Roma; el 1545, comença el concili de Trento, que estableix la doctrina de la Contrareforma. Tot això va gestar un món nou en tots els ordres.

L'art va fer un canvi de rumb, tant des d'un punt de vista simbòlic com formal, en què s'esperonava l'individualisme artístic, sense el qual no s'hauria gestat el toc de la genialitat fins a l'actualitat. Aquest curs abordarà l'estudi de les obres i els autors més destacats d'aquest moment històric, crucial per al desenvolupament de l'art modern, a través de deu ponents contrastats en arquitectura, música, art i història de l'art.

Sessions del curs: 

 

11 de gener. El naixement dels genis. Teoria artística manierista. Francisco Calvo Serraller, catedràtic d'Història de l'art, Universitat Complutense.

18 de gener. Lorenzo Lotto. Enrico Maria Dal Pozzolo, professor d'Història de l'Art, Università degli Studi di Verona. Conferència amb traducció simultània.

25 de gener. Paolo Veronés. Geni del manierisme venecià. Gonzalo M. Borrás, catedràtic d'Història de l'Art, Universitat de Saragossa.

1 de febrer. Arquitectura manierista: norma i excepció. Juan José Lahuerta, director de la Càtedra Gaudí, Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona.

8 de febrer. Pieter Bruegel. Càstig i justícia. Valeriano Bozal, historiador de l'art.

15 de febrer. Últim Rafael: arquitectures i pintures. Fernando Marías, catedràtic d'Història de l'Art, Universitat Autònoma de Madrid.

22 de febrer. Matthias Grünewald. Torsió i condemna. Ramón Andrés, assagista i músic.

1 de març. Renaixement i manierisme en l'escultura dels Leoni. Fernando Checa, catedràtic d'Història de l'Art, Universitat Complutense.

8 de març. El Greco, paradigma del geni. Leticia Ruiz, cap del Departament de Pintura Espanyola del Renaixement i Primer Naturalisme, Museu del Prado.

15 de març. Albrecht Altdorfer, el visionari del Danubi. Agustín Sánchez Vidal, catedràtic emèrit d'Història de l'Art, Universitat de Saragossa.

Horaris

Els dijous, a les 19 h

Promocions

Amics del Prado: 155 €
Clients CaixaBank: 155 €

Col·labora

TAMBÉ ET POT INTERESSAR...

ALTRES FORMATS

Sota el braç: entre el palmell de la mà i l'aixella

Un acostament als límits que han condicionat històricament el treball de l'artista i la relació d'aquest amb el seu entorn més proper.

ALTRES FORMATS

Músiques a l'antiguitat

La música com a porta d'accés a la vida de quatre grans civilitzacions antigues: l'Orient, Egipte, Grècia i Roma. Prop de 400 objectes relacionats amb la música permeten imaginar i reproduir la banda sonora d'aquest període històric, comprès entre el tercer mil·lenni aC i el segle IV dC.